MartinBakar

Det ska inte bara smaka bra, det ska ju va' gott också! Matbloggstoppen

Fin fin efterätt nu när sista lektionen är förbi xD

Kategori: Allmänt

Hej igen !

När jag kom hem i eftermiddags och kollade i kylen så såg jag genast en liter med jordgubbar  :D:D MUUMMMS !
Då ville jag inte bara äta de rakt upp och ner, utan göra något med dom.
Det blev att jag doppade de i choklad för att få en god smak. Lite pillepill såhär en torsdagkväll!
Till detta serverade jag melon med en liten magnumglass! Allt för att det ska bli så gott som möjligt, det ska ju smaka bra också ! :)
Ett leende såhär när de riktiga skoldagarna är över. Endast Kabaré-veckan kvar och avslutningsveckan !
Nöjd med dagens insats!
Laga & Njut! :)

Sista hemkunskapslektionen - God kaka

Kategori: Allmänt

Tjenixen!
Jag vet att det var längesedan jag uppdaterade bloggen. Har haft så mycket med skolan. Lovar att jag ska bättra mig fram över, då jag har mera tid !
Igår (onsdag) var det min sista hemkunskapslektion i grundskolan. Vårt kök som bestod av Lo Cederberg, Ida Bertilsson och André Pacheco. Vi tänkte länge på vad vi skulle göra. Till sist blev det en sak som de mesta vet vad det är men som vi gjorde en variant på.
Nämligen CHOCLATE CHIP COOKIE I GJUTJÄRNSPANNA som påminner om cookieserna men som istället blir som en stor och goda kaka!
Det gick snabbare än vad vi trodde.
Vi lyckades få upp kakan på ett fint kakfat. Men någonting fattades, kakan såg väldigt tråkig ut där den låg.
" Garnering och pyntningen gör halva saken" kan man tänka sig. Efter mycket diskussioner fram och tillbaka så blev den till sist fantastiskt vacker!
Mycket vacker med apelsinerna och physalisen tillsammans OCH jordgubbar är ju aldrig fel ;)
Receptet kommer här

Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 dl hackad mörk choklad
2 dl hackad mjölkchoklad
Du gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter.
2. Vispa smör, strösocker och farinsocker poröst. Tillsätt sedan ägget.
3. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner det i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt sedan chokladen.
4. Tryck ut degen i stekpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 37 minuter. Kakan gräddas lite efter det att den har kommit ut ifrån ugnen eftersom den behåller värmen i pannan.
5. Garnera hur du själv vill. Servera och njut ! :D


Tack alla för en fantastisk termin tillsammans och tack för alla fyra år!
Jag hittade en rolig bild som jag tycker att man borde ta efter. Nu när jag både är intresserad av bakning och att träning
Tack för mig!
Vi hörs senare !
Laga & Njut! :)

Tacksamt hos Jönsson's

Kategori: Allmänt

Hej, ursäkta mig för de dåliga uppdateringarna här på bloggen.
Skall försöka bättra mig framöver.

Detta VAR en rabarberpaj.
Oavsett hur mycket man gör så tar det slut hur snabbt som helst.
Men hellre det än tvärt om.

Rabarberpaj är ju inte så komplicerat och alla möjliga sorter är precis lika goda. Så jag skriver inget recept här, för att man oftast har något hemma själv, som funkar bra.
Men som vanligt kan ni kommentera om ni vill ha det, så lägger jag upp det i ett senare inlägg ;)

Laga & Njut !:)

Morotsbröd med Godsaker

Kategori: Allmänt

Igår gjorde jag fantastiskt goda morotsfrallor
Det är inte alls avancerat, som alla bröd.
Här kommer receptet, med massa goda saker i.
50 gram jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
200 gram rivna morötter
1 tsk salt
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl linfrön
15-17 dl manitoba cream
Manitoba cream är ett mjöl som är skördat på vårens vete. Detta gör att det jäser bättre.
Det var första gången som jag bakade med manitoba cream, det ska jag nog göra om !
This is how it looks like !
Såhär svänger du ihop brödet:
Smula ner jästen i en stor bunke. Ljumma mjölken till 37 grader ( fingervarmt ) . Blanda ut jästen i mjölken, tills den löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda den länge, ca 15 minuter. ( Då är det att föredra assistent. )
Låt degen jäsa 30 minuter.
Dela upp degen i 10 lika stora delar, gör de till fina små bullar.
Lägg på bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med vatten och lägg på ost om du vill.
Grädda i 200 grader ( varmluft )  i 20 -25 minuter
Jag gjorde 6 st frallor, men mina blev lite väl stora så ni kan göra 10 st.
Laga & Njut ! :)

Hallon- och digestiveglass

Kategori: Allmänt

Förra helgen någon gång så blev det en nyhet för min del, en glass. Utan glassmaskin etc.
Receptet hittade jag på den fantastiska bloggen www.cookiesndreams.blogg.se som jag starkt rekomenderar.
Men för säkerhetens skull skriver jag receptet här:
Ingredienser
4 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk ca 400 gram ( sötad ) ( Finns oftast vid bakhyllan i er ICA-butik )
1½-2 dl frysta hallon
5 st digestive kex
2 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
Gör såhär:
Vispa upp grädden med vaniljen tills den är fluffig.
Rör sedan ner den kondenserade mjölken.
Hacka digestive kexen i ganska stora bitar.
Om du vill ha en rosa glass så tinar du hallonen, men om du vill ha hallon i vaniljglass så använder du frysta hallon.
Blanda allting i glassmeten och rör om ordentligt.
Häll glassen i en fin form ( Minst 2 liter )
Förvara i frysen 5-7 h.
Såhär såg den ut innan garnering:
Jag valde att garnera glassen med tinade hallon och lite päron.
Tada!
Om man vill kan man ha kolasås till den, även från www.cookiesndreams.blogg.se
Laga & Njut ! :)

Chokladtryffel bakelse!

Kategori: Allmänt

tjohej! 
Idag på Hemkunskapen i skolan skulle vi göra kakor :) ( mycket glädje vid det beskedet ) 
Vi fick välja mellan två olika kakor, Vår grupp som består av André, Ida B, Lo och mig valde denna, troligt goda chokladtryffel-bakelsen.
Receptet bestod av många olika etapper. Vi delade upp arbetet bra så alla fick göra sisådär lika mycket.
Såhär blev resultatet efter ca 1,5 h arbete:
Totalt sätt blev det 16 st bakelser med en mju chokladtryffel mellan en mördegsbotten med mördegs lock på.
De blev väldigt fina. Dock inte lika goda som de förtjänar med tanke på utseendet.
Ändå helt klart godkänt!
Tack André, Ida B & Lo för den fina eftermiddagen tillsammans i köket !
För recept så kommentera ! :)
Laga & Njut ! :)